Connect with us

Przygotowanie do jesieni – zadbanie o odporność

Porady Żywieniowe

Przygotowanie do jesieni – zadbanie o odporność

Odporność u koni, choć jako układ bardzo złożona i częściowo nie do końca jeszcze przez świat nauki poznana i zrozumiała, jest wypadkową przede wszystkim trzech czynników – poziomu stresu, odżywienia organizmu i wieku konia. Na wiek koni nie mamy specjalnie wpływu – starzeją się one razem z nami, najczęściej wbrew naszej woli. Stres – z uwagi na charakter i naturę konia – towarzyszy mu praktycznie przez całe życie – stres narodzin, odsadzenia, treningu, zawodów, pokazów, transportu. Pełnej gamy zdarzeń i czynników, powodujących stres u konia, nie jesteśmy w tym miejscu w stanie wymienić. Odżywienie jednak naszych podopiecznych i dostarczenie im wszystkich niezbędnych składników pokarmowych to na pewno element, na który mamy bezpośredni wpływ, a bez wątpienia – statystycznie rzecz ujmując – ma ono istotny wpływ na przygotowanie konia do zmierzenia się z zagrożeniami zdrowotnymi wynikającymi z braku lub obniżonej odporności, w głównej mierze – w walce z różnego typu patogenami i bakteriami.

Początek jesieni to wbrew pozorom czas, gdy dużo się dzieje – zarówno w hodowli jaki i sporcie. W hodowli to czas oceny źrebiąt przy matkach oraz proces odsadzania źrebaków od matek (nierzadko – matek w kolejnej ciąży). Dla jednych i drugich jest to związane z dużym stresem. Stosując się do zaleceń dotyczących właściwego żywienia w tym okresie powinniśmy zadbać o ich kondycję, dobry apetyt i układ odpornościowy. Pastwisko w tym czasie, nawet jeśli pozwoli na to pogoda, zapewni i klaczom i odsadom niezbędną dawkę ruchu, jednak jego walory odżywcze pozostawiają wiele do życzenia. Dlatego przy tradycyjnym żywieniu w tym czasie – jeszcze wciąż obecną na pastwiskach zielonką (choć o znacznie niższej wartości pokarmowej niż latem) i dobrej jakości sianem, należy szczególną uwagę poświęcić na skomponowanie odpowiednich dawek paszy treściwej. Powinny one być wzbogacone o dobrej jakości białko oraz składniki mineralne i witaminy, które z jednej strony uzupełnią ich deficyt w diecie (zwłaszcza klaczy) powstały podczas laktacji i wysiłku kolejnej ciąży, z drugiej strony podniosą odporność organizmu przed zbliżającą się słotą jesieni i niedogodnościami zimy.

W świecie sportu jeździeckiego wczesna jesień natomiast to często okres zawodów i mistrzostw, które są zwieńczeniem letniego sezonu startowego, po czym następuje przerwa w intensywnych treningach i startach, aby konie trochę odpoczęły od pracy i aby można je było dobrze przygotować do nadchodzącego sezonu halowego. Jest to więc dobry czas, aby zadbać o ich regenerację i wzmocnić organizm w tym trudnym przejściowym okresie, w którym podatność organizmu na infekcje i przeziębienia jest znacznie większa niż w innych porach roku. Dodatkowe osłabienie organizmu może być spowodowane procesem linienia. Dlatego warto w tym okresie otoczyć konie sportowe dobrą opieką żywieniową i zadbać o właściwe skomponowanie jesiennej diety, bogatej w składniki wzmacniające odporność, usprawniające regenerację narządów i tkanek oraz korzystnie wpływające na jakość okrywy włosowej oraz regulujące procesy trawienne.

Klasycznym i najpopularniejszym dietetycznym posiłkiem pobudzającym apetyt, wzmacniającym i wspierającym odporność organizmu jest mesz. Powinien być zawsze paszą uzupełniającą, z niską ilością skrobi i wysoką zawartością błonnika. Jest pokarmem o wysokim stopniu strawności i doskonałych walorach odżywczych. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych wpływa również na poprawę stanu skóry i połysk sierści. Na przedwiośniu najczęściej zawiera dodatek siemienia i otrąb, jesienią natomiast jest wzbogacany o wytłoki jabłek i kiełki zbóż.

Osobnym tematem jest zapotrzebowanie organizmu w okresie jesiennym na witaminy i mikroelementy, zwłaszcza te, które wspierają organizm w walce z infekcjami, przeziębieniami oraz mają silne właściwości antyoksydacyjne. Z uwagi na ewidentne już o tej porze roku braki pastwiskowe, zadbajmy w diecie zwłaszcza o witaminę A, której prowitaminą jest beta-karoten. Jest on dostępny w marchwi, która jesienią jest szczególnie bogata w ten cenny składnik. Jej codzienny dodatek do dawki pokarmowej nie tylko będzie stanowić naturalne źródło beta-karotenu, lecz również pobudzi apetyt. Marchwi przypisuje się również działanie przeczyszczające i odrobaczające, co nie jest bez znaczenia szczególnie w przypadku koni z częstymi zaburzeniami trawiennymi. Witaminami, które obok witaminy A wspierają budowanie odporności są: witamina C (obficie obecna w liściach malin, pietruszki i w czosnku) oraz witaminy z grupy B: witamina B3 i B6. Zabezpieczmy organizm również w odpowiednio wysokie dawki cynku, manganu, miedzi i selenu. Dwa pierwsze mikroelementy to pośrednie wsparcie błon śluzowych czyli bezpośrednich barier ochronnych organizmu oraz wsparcie funkcjonowania mikroflory jelit, a przy okazji poprawa jakości okrywy włosowej. Dwa kolejne to bezpośrednie wzmocnienie odporności i właściwości antyoksydacyjne.

Zalecane jesienią pasze uzupełniające powinny zawierać także oleje z niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi o silnych właściwościach przeciwzapalnych oraz zioła o działaniu antyoksydacyjnym, antybakteryjnym i uodparniającym, obowiązkowo czosnek, kiełki zbóż, otręby pszenne oraz suszone owoce. Wsparcie odporności za pośrednictwem żywienia to odpowiednia dieta oraz zachęcenie niejadków do pobierania pokarmu. To także zdrowy układ pokarmowy z mikroflorą bakteryjną, która wspiera procesy prawidłowego trawienia i wchłaniania składników odżywczych. W tej kwestii nie zapomnijmy o probiotykach i prebiotykach, chociażby w postaci drożdży, których dodatek do paszy podniesie jej walory smakowe i wartość odżywczą, a jednocześnie pozytywnie wpłynie na rozwój mikroflory.

Bardziej naukowe podejście do odporności poprzez żywienie to poważne rozprawy naukowe na temat między innymi betaglukanów, makrofagów, białek odpornościowych i odpowiedzi immunologicznej. To także indywidualny dla każdego organizmu czas reakcji na składniki pobranej od matki siary i wytworzenia przeciwciał. Natomiast z naszej perspektywy zadbajmy o to, co leży bezpośrednio w naszym zasięgu – smakowite siano, wolne od pleśni i zanieczyszczeń, standardowy dodatek mineralno – witaminowy, marchew, trochę ziół, oleju i czosnku. Urozmaicą one i wzbogaconą dawkę pokarmową, dzięki czemu dostarczymy koniom dodatkową ochronę przed atakiem wirusów i innych czynników chorobotwórczych. Nie zapominajmy również o terminowych szczepieniach naszych podopiecznych.

Tekst: Anna Pięta

WSZYSTKIE PORADY ZNAJDZIESZ TU!

Equine NutriPlan

Więcej w Porady Żywieniowe

W ostatnim numerze

HiJ nr 80 - okładka

Hodowca i Jeździec Rok XXII Nr 1 (80) Zima 2024

Wydawca

Polski Związek Hodowców Koni

Reklama

Tofi Horses
Pets Diag
Tofi Horses
eHorses
Purina
Equishop
Energys
De Heus Polska
Equishop
Cavalor
Smarthorse

Artykuł sponsorowany

RSS Aktualności ze strony PZHK

RSS Aktualności ze strony Teraz Polskie Konie

Ostatnie wpisy

Na górę